повратак

         НАЈИНТЕРЕСАНТНИЈА   ДОГАЂАЊА У ШК. 2009/2010

 "ОЧИСТИМО СРБИЈУ"
- ДАН ШКОЛЕ
"КЛИКЕРАШ"
- ЕКСКУРЗИЈЕ
- ВРАТИЛЕ СЕ РОДЕ
-УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
- РЕПУБЛИЧКА СМОТРА Т и ИО
- ПЕСНИЧКА ШТАФЕТА

- ВРАТИЋЕ СЕ РОДЕ ?
- КОЛАЧИЈАДА
- ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ
- СВЕТИ САВА
- СТРУЧНИ СЕМИНАР
- СТИЖЕ НОВА ГОДИНА
- ЂАЧКИ ПАРЛАМЕНТ
- АКВАРИЈУМ
 - ДЕЧЈА НЕДЕЉА
- САРАДЊА СА РОДИТЕЉИМА
- НОВЕ  "УНИФОРМЕ"
- ДОБРОДОШЛИ ПРВАЦИ
- СТРУЧНА ЕКСКУРЗИЈА     

      

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 << почетак

"ОЧИСТИМО СРБИЈУ"

5. јун 2010.

Акција „Велико спремање Србије”- Светски дан животне средине 5. јун обележен је и у нашој школи. Акцији „Велико спремање Србије”, у којој је учествовало више од 200.000 људи  широм Србије, радо смо се прикључили и ми. С обзиром на то да је еколошка свест свих нас у школи на изузетно високом нивоу и да се простор око школе као и просторије у њој редовно чисте, ми на овај дан нисмо имали разлог за додатно сређивање школе и поносимо се тиме. Ипак, то није био разлог да останемо код куће, већ смо у суботу од 10 сати преподне засукали рукаве, ставили најлонске рукавице на руке, понели пластичне вреће и у њих одлагали смеће које се задесило на улицама нашег села. Ако свако од нас буде урадио само мали део -  да не баца отпатке, папире и пикавце било где, живећемо у  лепој и незагађеној средини, а пошто је то жеља свакога од нас, и даље ћемо настојати да својим примером покажемо да „није тешко бити чист”. На фотографијама можете видети делић наше радне акције која нам је због своје сврхе, али и због доброг дружења, веома пријала.

 << почетак

ДАН ШКОЛЕ

29. мај 2010.

Дан школе – Прва субота након што наши осмаци напусте своје основношколске клупе резервисана је за обележавање Дана школе. Прослава Дана школе представља круну свих наших активности током целе школске године. У просторијама Месне заједнице у пригодном забавно-образовном програму, у коме су се представили ученици од I до VIII разреда, уживали су наши садашњи и некадашњи ученици, родитељи, радници школе, пензионери, чланови Школског одбора и Савета родитеља. Заједнички рад и креативност ученика и њихових предавача резултирали су одлично припремљеним драматизацијама, плесним и рецитаторским наступима које је публика одушевљено прихватила. Осим што смо уживали у њиховом таленту и маштовитости, ученици су надметањем у квизу са питањима из опште културе показали да је ниво до којег досеже њихово знање из различитих животних области изузетно висок. Након забавно-едукативног програма, наставили смо дружење уз свечани ручак са нашим драгим гостима.

 << почетак

"КЛИКЕРАШ"

20. мај 2010.

На крају такмичарске сезоне у нашој школи се за најуспешније ученике, који су нас достојно представљали на општинским, окружним и републичким такмичењима, организује свечани пријем код директора школе. На овај начин желимо да похвалимо труд и залагање наших ревносних  ученика и да их подстакнемо да се у будућности једнако, па чак и више, труде, како би нам и са наредних такмичења доносили дипломе. Ученике који су на одржаним такмичењима имали запажен успех наградили смо лепим књигама, а најуспешнији међу њима је уз награде, књигу и бесплатну ђачку екскурзију, понео и ласкаву титулу „КЛИКЕРАША” за школску 2009/10. годину. Овогодишњи „КЛИКЕРАШ” је Милан Рада Ракић, ученик VIII разреда, који се на претходно одржаним такмичењима највише истакао. Осим похвала нашим другарима за континуирано учење и рад, похвале заслужују и наставници који су са њима марљиво радили током целе школске године. Само тако наставите, ви сте наш понос и дика!

 << почетак

ЕКСКУРЗИЈЕ

15 мај 2010.

Петнаести мај ученици наше школе резервисали су за ђачке екскурзије. Нижи разреди су са својим учитељицама посетили знаменитости Вршца – Руски парк, Природњачки музеј, Пилотску школу, аеродром, халу Миленијум, градски стадион и парк и чувени Вршачки брег, и уживали у чарима овог банатског места. Ученици виших разреда са својим разредним старешинама пошли су пут Бачке и тамо обишли дворац Фантаст, Зобнатицу, знаметите грађевине у Суботици и прелепо Палићко језеро. Иако смо се заиста лепо дружили, морамо признати да су нам временски услови кварили уживање, а ми смо се трудили да добрим расположењем превазиђемо све проблеме које су нам стварали досадна киша, ветар и хладноћа. Да је атмосфера, упркос временским приликама, била позитивна можете видети на нашим фотографијама овде али и на страни фото албума 

 << почетак

ВРАТИЛЕ СЕ РОДЕ !

10.мај 2010.

Као што смо и обећали, настављамо са извештавањем о нашој акцији "Посматрање рода". Само да подсетимо, наша акција је почела 15. марта регистровањем и сликањем празних гнезда, од тада смо пронашли још 3 гнезда и наставили oбилажење и посматрање, да бисмо уочили у која ће се гнезда роде вратити. У моменту обиласка, у неким гнездима нису уочене роде али је било очигледно да су гнезда поправљена и да су роде настаниле та гнезда, тако да смо наставили наше посматрање. Од 17 гнезда које смо регистровали приметили смо да је 5 гнезда остало нетакнуто, а у 12 се налазило по пар белих рода. Пошто претходних година нисмо водили овакву евиденцију не можемо да вам дамо тачне податке да ли је тај број рода мањи или већи него претходних година. Ми настављамо са нашом акцијом и жељно ишчекујемо удварање, парење, инкубацију, младунце и храњење младунаца а вас ћемо  редовно извештавати.

 << почетак

УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

март-април .2010.

Стручно усавршавање као обавеза и право запослених у просвети реализовано је  овог пута на несвакидашњи начин – путем интернет мреже. Али и БЕЗ ИЈЕДНОГ ПОТРОШЕНОГ ДИНАРА ЈЕР ЈЕ СЕМИНАР БИО ПОТПУНО БЕСПЛАТАН ИАКО ЈЕ ДОНЕО 24 АКРЕДИТОВАНА САТА ОНИМА КОЈИ СУ ГА УСПЕШНО ОКОНЧАЛИ. Ова акција је реализована као  Заједнички програм Мајкрософта и Електронског Факултета у Нишу под називом "ПАРТНЕР У УЧЕЊУ" Наиме, заинтересовани радници наше школе, они који очекују више и који су спремни више и да пруже, своја знања о настави и наставном процесу проширили су и осавременили стручним семинарима акредитованих од Министарства просвете под називом „Електронско учење-администрација система“ и „Електронско учење-инструкциони дизајн“.  Директор и психолог школе похађали су овај семинар са акцентом на администарцију система неопходног за функционисање целокупног концепта електронског учења. На основу увида о значају и корисности знања која су стечена овим семинаром, предложили смо и осталим запосленима да искористе ову прилику и да обогате своја знања и свој професионални идентитет семинаром под називом „Електронско учење-инструкциони дизајн“ који је намењен управо носиоцима наставног процеса – учитељима и наставницима. На њихово велико задовољство стечена су знања која им омогућују да наставу организују на један нов и другачији начин, занимљивији и економичнији у односу на традиционалну наставу. Верујемо да ћемо и овим путем допринети томе да настава и учење нашим ученицима буде интересантнија и прихавтљивија, усклађена са интересовањима и навикама ученика, обликована на начин који одговара духу времена у којем живимо.
Свесни потребе за сталним стручним усавршавањем и личне  одговорности за професионални развој  радо улажемо у себе прикупљајући знања која ће нам омогућити и обезбедити бољу будућност. Један од оваквих подухвата јесте и учешће директора наше школе на тродневном , ТАКОЂЕ ПОТПУНО БЕСПЛАТНОМ семинару под називом
Cross border Institution Building Training on how to design quality project proposals
 у оквиру пројекта за јачање капацитета институција за прекограничну сарадњу   (Cross Border Institution Building – CBIB). Учесници семинара су упознати са различитим методама и корацима у реализацији пројеката и програма. Семинар је реализован на високом нивоу организације и стручности. Овим, као и свим претходним акцијама које добровољно предузимамо показали смо да је са мало или чак НИМАЛО  новца могуће обезбедити висок професионални квалитет радника запослених у нашој школи.

 << почетак

РЕПУБЛИЧКА СМОТРА Т и ИО

24-25.04.2010.

Сезона такмичења још увек траје, а ми нећемо крити своје успехе на њима. Посебно ћемо похвалити ученика VI разреда Данијела Марјанског и ученике  VIII разреда Милана Раду Ракића и Велимира Вученића који су се својим репрезентативним радовима на Окружном такмичењу техничког стваралаштва пласирали на републичко такмичење. Републичка смотра техничког стваралаштва одржана је 24. и 25. априла у Трстенику и тројица наших ученика заслужено су тамо присуствовала. У области архитектуре нашу школу је успешно представио Данијел Марјански, у области аутомоделарства истакао се Милан Рада Ракић, а својим мултидисциплинарним радом  издвојио се Велимир Вученић. Наравно, уз похвале овим ученицима, међу којима ћемо поменути и ученицу VII разреда Јовану Јефтић која је освојила II место на Окружном такмичењу техничког стваралаштва у области фотографије, али се због непостојања ове дисциплине на републичком нивоу није нашла у Трстенику међу своја три друга, морамо одати признање и наставници Техничког образовања Снежани Врањеш која је координирала радом ових ученика. Заиста смо поносни што имамо овакве ђаке! На фотографијама је забележен делић атмосфере са такмичења у Трстенику , као и радови захваљујући којима су наши другари стигли до републичког такмичења.

 << почетак

ПЕСНИЧКА ШТАФЕТА

13.04.2010.

 „Песничка штафета” је и овог пролећа дошла у нашу школу. Овогодишњи водитељ „Штафете” је песник Драгомир Ћулафић који промовише своју збирку песама „Да ти шапнем”. Ученици су се радо одазвали овој културној манифестацији и заиста су били активни у писању песама. На приредби која је приређена у част песника, чланови драмске секције рецитовали су поезију Драгомира Ћулафића, након чега је песник послушао стихове наших малих песника и прогласио победнике. Овогодишњи победници су Љубомир Павлов (4.разред) и Бранислава Ановић (5.разред)  и они ће читати своје песме на завршној манифестацији „Песничке штафете” 23.априла у Културном центру у Зрењанину. Морамо признати да смо уживали у поезији нашег госта, али и у поезији наших младих песника, и да жељно ишчекујемо наредну „Песничку штафету”.

 << почетак

ВРАТИЋЕ СЕ РОДЕ ?

16. март 2010.

Чланови биолошке секције ОШ «Младост» Томашевац су прихватили позив Средње Eкономске школе из Куле да учествују у акцији формирања гнездотеке белих рода. Циљ ове акције је популаризација посматрања птица, заштита птица путем заштите самих врста и заштита станишта белих рода у Војводини.  Наше укључивање у истраживачки рад подразумева фотографисање гнезда рода у нашем насељу. Фотографије треба да прикажу моменте повезане се гнеждењем беле роде: различите подлоге за смештај гнезда, непосредна околина, долазак одраслих птица са зимовања и прва задржавања на гнезду, удварање, парење, доношење материјала за изградњу гнезда, изградња гнезда, инкубација, доношење хране, храњење младунаца, однос човека са родама и њиховим гнездима. Наш истраживачки рад је почео фотографисањем  празних гнезда да би смо регистровали постојећи број гнезда. Празна гнезда смо сликали 15.марта и пронашли смо и фотографисали 14 гнезда.Неке од тих фотоса можете овде видети.Приликом фотографисања празних гнезда уочили смо на небу неколико јединки белих рода, које су се враћале са зимовања. Надамо се да ће се вратити у сва гнезда. Следећи наш корак је управо да региструјемо у која гнезда су се роде вратиле и да ли су можда направљена и нова.Како ће тећи наставак ове  акције моћи ће да се види ускоро на страницама нашег сајта.

 << почетак

КОЛАЧИЈАДА

8. март 2010.

Дан жена  ни ове године у просторијама наше школе није могао проћи необележено. Сви смо се унапред радовали овом дану, нарочито због Колачијаде која је већ постала заштитни знак нашег 8. марта. Веште и вредне руке наших мама су направиле најразличитије посластице које су ученици нудили својим школским другарима и посетиоцима на продајној изложби. Свако одељење је, уз подршку мама, продајом колачића, сакупило симболичну новчану суму од које ће се купити дарови за најуспешније ученике на крају школске године. Осим што смо  сви уживали у укусним ђаконијама и што смо се лепо засладили, и овог пута је остварен наш основни циљ -  дружење и добра забава. У вечерњим сатима, колектив наше школе је обележио овај празник у ресторану ,,Европа", већ по традицији, у пријатном дружењу са колегама из Банатског Деспотовца и Ботоша.Колико нам је било весело данас на ова два догажања може се видети и на фотографијама

 << почетак

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ

12. фебруар  2010.


Поводом Дана заљубљених ученици наше школе  имали су прилику да упуте нежне речи драгој особи захваљујући «заљубљеној пошти» која је и ове године радила уочи 14. фебруара. Током фебруара ученици су у «заљубљено сандуче»  у холу школе убацивали писма адресирана на име њихове симпатије, а ученик који је на себе преузео обавезу поштара јутрос је разносио «заљубљена писма» и тиме усрећио многе заљубљене дечаке и девојчице. «Срећан је ко уме да воли» каже Херман Хесе, па с тим у вези, ми се надамо да ће сви наши заљубљени другари уживати у својој заљубљености, а они који то нису, да ће ускоро такође бити погођени Купидоновом стрелом љубави.

 << почетак

СВЕТИ САВА

27. јануар 2010.

Под мотом СВЕТИ САВА – ШКОЛСКА СЛАВА и ове године смо традиционално обележили Савиндан. Светосавска академија подразумевала је колаж наступа хора, читања и рецитовања поетских текстова о Светом Сави како наших најмлађих, тако и оних старијих, већ искусних рецитатора. Свечаној прослави овог великог црквеног и школског празника претходило је обредно резање колача оца Зорана Тарајића од којег је славску јабуку у име школе преузела наставница Душанка Живојнов. Након обреда и свечане академије којој су присуствовали, осим ученика и запослених, и бројни мештани, настављено је дружење присутних уз свечани ручак у амбијенту школске трпезарије. Посебно смо срећни што су ову  свечаност обогатили својим присуством и бројни бивши радници наше школе а ову прилику смо искористили да се на свечани начин уз пригодне поклоне опростимо од наше три колегинице које су недавно отишле у заслужене пензије.Као и све остале активности које реализујемо, и ова је сачувана од заборава дигиталним видео камкодером и дигиталним фотоапаратом. Наравно, неке од бројних фотографија имате прилику да видите у прилогу овога текста а шири избор погледајте у нашем фото албуму овде   >>>>

 << почетак

СТРУЧНИ СЕМИНАР

27-29.децембар 2009.

Без обзира на то што је зимски распуст и што нам се ближе празници, ми ову годину испраћамо радно. Да бисмо се што боље усавршили и спремили за рад у 2010. години, у нашој школи је организован акредитован семинар: Компентентан наставник између теорије и праксе. У двадесетчетворочасовном раду подељеном у три дана учествовали су поред наших наставника и колеге из Орловата. Три дана смо се дружили, уједно обновили нека стара знања али и стекли нова из области психологије, педагогије и дидактике. Нове идеје ћемо свакако применити у даљем раду.

 << почетак

СТИЖЕ НОВА ГОДИНА

10.децембар 2009.



Весела, празнична атмосфера у школи ове године је почела почетком децембра јер се прво полугодиште завршило раније. У другој недељи децембра окитили смо велику јелку у холу, већ по традицији, овај задатак су обавили ученици осмог разреда, ходнике украсили разнобојним балонима, паное испунили новогодишњим жељама и припремили сандучиће за честитке.

Најмлађи ученици су били најсрећнији јер су им подељени поклон-пакетићи. Ове пакетиће су им преко једне хуманитарне акције послали њихови вршњаци из Енглеске.

 << почетак

ЂАЧКИ ПАРЛАМЕНТ

1.децембар  2009.

Од првог децембра и наша школа је богатија за институцију ђачког парламента као најчешћег и најраспрострањенијег вида ученичке партиципације у свим земљама света.Чланови ђачког парламента, по два представника VII и два представника VIII разреда, имаће задатак да укажу управи школе на потребе ђака, да организују ваннаставне активности, да утичу на што боље односе ученика и наставника у школи, а све то у циљу што успешнијег напредовања у настави и што пријатнијег боравка у просторијама школе. На првој седници изабрани су први функционери који ће своје обавезе вршити током ове школске године, а то су, као председник ђачког парламента Милан Рада Ракић, његов заменик Јована Вученић, секретар Јована Сремац и благајник Јелена Комлоши. Формирањем ђачког парламента планирамо да се попнемо још степеник више ка што бржем развоју и унапређењу наше школе и међуљудских односа у њој.

 << почетак

АКВАРИЈУМ

16.новембар 2009.

 Главни хол наше школе од данас је, на општу радост ученика и запослених, обогаћен заиста импозантним акваријумом за рибице. У жељи да нам школа напредује и у едукативном, али и у естетском смислу, одлучили смо да  сав приход од Дечјег вашара, који се одржао током Дечје недеље, буде уложен у израду и опремање  акваријума за рибице.Већина новца уложена је из финансијског фонда школе која никад није била штедљива када је њен напредак у питању. Прелепи акваријум у десном углу улазног хола пожелеће добродошлицу сваком посетиоцу школе, а нама, ученицима и запосленима, учиниће лепшим и пријатнијим свакодневни боравак у школи.  Колико је акваријум за рибице оплеменио ентеријер наше школе показују приложене фотографије.

 << почетак

ДЕЧЈА  НЕДЕЉА

5-9. октобар 2009.

Као и сваке године почетком октобра, и ове године је прва октобарска недеља започела свечаним отварањем  ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ. Ова недеља  је у нашој школи обележена читавим низом различитих активности забавног, али и прагматичног карактера. Све ове фотографије које видите овде али и на страни фото албума  сведоче о једној лепој и квалитетно проведеној недељи..

Најпре смо организовали традиционални јесењи дечји вашар на којем смо, у ведром расположењу, показали своје трговачке способности.Новцем од продаје најразличитије робе омогућили смо нам одлазак у позориште, али и лепи велики акваријум који ће нам још више улепшати хол школе.

Ради обележавања Еколошког дана у холу школе направили смо еколошки кутак у којем  се нашло разноврсно сезонско воће и поврће и украсно саксијско цвеће.

С обзиром на то да смо главни акценат у овој Дечјој недељи ставили на борбу против насиља, у ликовној колонији смо сликали по бетону и исписали различите поруке против свих видова насиља, а простор испред учионица украсили смо паноима на којима се налазе правила лепог понашања за живот у школи без физичког и вербалног злостављања.

У Дечјој недељи прваци су добили беџеве који симболишу њихово чланство у Дечји савез. Они су нам овим поводом приредили интересантну приредбу, након чега су и ови малишани засадили своје дрво генерације у школском парку.

На општу радост свих ученика, организовали смо игранку под маскама, на којој смо осим креативности показали и колико смо умешни у различитим врстама плеса.

.Последњи радни дан Дечје недеље посветили смо спорту и нашем традиционалном јесењем кросу.
И ова Дечја недеља остаће нам у лепом сећању јер смо, заиста, обављањем  мноштва корисних ствари, учењем у ведрој атмосфери и непрестаним дружењем, осетили колико је у ствари лепо бити дете. 

 << почетак

САРАДЊА СА РОДИТЕЉИМА

1. октобар 2009.

На почетку ове школске године, поштујући дугогодишњу традицију , остварена је изузетно успешна акција  у којој су учествовали родитељи нових ђака-првака, ученици, учитељица и школа. Родитељи су, удруженим снагама, учествовали у улепшавању и уређењу учионице за нове ђаке. Сакупљан је новац који је утрошен за куповину тепиха и јастучића-подметача за седишта на столицама.У заједничкој акцији офарбане су школске клупе, столице и делови намештаја. Ученици су, са својом учитељицом, простор учионице оплеменили посађеним биљкама, новим, веселим и едукативним паноима и својим ликовним радовима. На родитељском састанку, уочи Дечје недеље, директор наше школе, Слободан Ракић, уручио је првацима нови ЦД касетефон и ДВД-плејер. као поклон за Велики почетак.

 << почетак

НОВЕ УНИФОРМЕ

30. септембар 2009.

Почетак нове школске године морао је донети и неку новину у просторије наше школе. Настављајући , пре неколико година започету, акцију на развијању осећаја припадности нашој школи и установљавања посебних обележја (грб, химна, застава, беџ, ранчеви, качкети, оловке, нотеси, кишобрани, фасцикле и др.), данас смо по први пут обукли нове "униформе". Као и увек , не само да пратимо него и отварамо нове трендове и, док се у последње време углавном  само прича о превазилажењу социјалних разлика и показивању лојалности школи тиме што ће у школи сви бити једнако обучени, ми смо то, наравно, и реализовали. . На почетку године савет родитеља је прихватио наш предлог да покушамо да уведемо својеврсне "униформе" односно мајице са грбом и ознакама школе које би у складу са вољом и слагањем сваког родитеља биле набављене и по жељи ученика и родитеља ношене у току наставе.Након спроведене анкете и исказане воље родитеља, за оне који су то желели набављене су посебне мајице креиране према нашим захтевима. Овако ће сви они  на најбољи могући начин промовисати своју припадност овако модерној школи као што је наша .Дечацима су припале плаве а девојчицама црвене боје. Наравно , ни наставници а ни остали радници  нису желели да их ова "мода" заобиђе већ су са задовољством узели активно учешће и обукли "боје" наше школе.Овој иницијативи се одазвао велики број ученика а надамо се да ће ово постати добра пракса и правило и за будуће школске године. Какав је утисак ова акција оставила на наше ученике најбоље показују њихова лица на приложеним фоткама.

 << почетак

ДОБРОДОШЛИЦА ПРВАЦИМА

1. септембар 2009.

Као и на сваком почетку нове школске године и овог 1.септембра смо свечано дочекали прваке, наше нове другаре. Традиционално већ ученици нижих разреда су приредили приредбу за нове ђаке, а као и претходних година прваци су добили и пригодне поклоне. 

 << почетак

СТРУЧНА ЕКСКУРЗИЈА

 28-30.август 2009.

Традицонално, већ шести пут заредом и овог августа смо  организовали стручну екскурзију за раднике наше школе којој су се, као и увек до сада, придружили и радници суседних основних школа из Ботоша и Банатског Деспотовца.Ове године одлучили смо да посетимо источни подунавски део Србије.На тродневном путовању смо два дана провели у пријатном хотелу "Голубачки град" на обали Дунава у Голубцу.У склопу боравка смо обишли чувено археолошко налазиште "Виминацијум", манастир Туман из кога је на косовски бој кренуо чувени јунак Милош Обилић као и манастирску испосницу смештену дубоко у шуми крај које је извор за кога се верује да има чудотворно и лековито дејство.Посетили смо и древну Голубачку тврђаву.Наравно, нашло се времена и за дружење и опуштање у шетњи прелепим дунавским кејом уз сами хотел као и купање и пецање у реци.У повратку смо пола дана провели на дивном излетишту у Великом Градишту, чувеном Сребрном језеру.  .Циљ путовања, осим дружења и ширења сарадње међу школама, је био и упознати места која бисмо могли уврстити у наш план и програм ученичких екскурзија. Поред видео записа и предивних утисака са овог путовања смо донели и мноштво фотографија. Неке од њих можете видети овде >>>

 


 

ОШ"МЛАДОСТ" @ Томашевац 2009. , сва права задржана